вторник, 4 март 2008 г.

Навремето предпочитали банкноти пред жълтици

След Освобождението в България цари истински "златен хаос" - наред с турските лири в обръщение са и австрийските такива, френските "наполеони" и дори някоя друга руска златна рубла, останала от Освободителната война.Първите банкноти обаче, които са в официална употреба, са "златните" френски франкове, които са били със златен еквивалент. Именно с тях се създава БНБ на 25 януари 1879 г. По това време сметките на всички държавни учреждения и бюджетът на държавата се водят във френски франкове. Монетите на страните от Латинския монетен съюз са приемани за равни на френския франк. Правителството на Петко Каравелов смело присъединява България към този предшественик на съвременните валутни бордове. И връзва лева за франка.
Първите български златни левове с номинали от 10 и от 20 лева са отсечени през 1894 г. при правителството на Константин Стоилов. Но левът е толкова стабилен, че чиновниците предпочитат да вземат заплатата си в банкноти, защото монетите им тежали, а и им пробивали джобовете и се губели.

Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg