сряда, 17 септември 2008 г.

Нумизматика - Монети

Как колекционирането на старинни монети или марки може да се превърне в доходна инвестиция
Сигурно сте чували различни истории за хора, които намират съкровище: било то в стар сандък, заровено на двора и на самотен остров. Или за някой, който е наследил класьор с марки от възрастен роднина, а впоследствие се оказва, че колекцията струва няколкостотин хиляди долара. Въоръжени с подобни градски легенди, страстните антиквари неуморно търсят щастието на живота си, измъквайки скъпоценни вещи (и най-вече монети) дори и изпод паркета на стари къщи, предназначени за събаряне. Рядко целта на тези хора е просто да допълнят липсващо парче в някоя тяхна колекция. По-често интересите са предимно икономически. И вероятно има защо.

Звън на злато

Поради специфичното си географско положение България е предпочитано място за търсачите на монети, тъй като е на пътя между Европа и Азия. "Най-често монети се намират около старите търговски пътища", обясни Иля Прокопов, главен специалист в отдел "Злато и нумизматика" към Първа инвестиционна банка. "Когато се почувствали застрашени от крадци, търговците заравяли или просто хвърляли встрани от пътя кесията с монети и съдейки по това колко много сме открили досега - рядко са успявали да се върнат да си ги вземат", разказа той.

Дори да не става дума за някое древно съкровище, може да се окаже, че притежавате нумизматична колекция, която само допреди няколко години е струвала няколко пъти по-малко. В България най-често става дума за златни или сребърни монети, отсечени от монетния двор на Българска народна банка (БНБ) в лимитирани бройки и по някакъв повод. Типичен пример е златният български лев, пуснат през 2002 г. Той е с емисионна стойност 500 лв., но към момента струва поне три пъти повече.

В случай че притежавате монета с висока нумизматична стойност, която искате да продадете, или пък това, което БНБ ви предлага за нея, не ви е по вкуса, може да посетите няколко места, на които се извършва активна търговия. Независимо дали става въпрос за покупка или продажба, най-популярното тържище за днешните колекционери е интернет и най-вече онлайн аукционът eBау. Много популярно място и голям форум, в който участват нумизмати от цял свят, е forumancientcoins.com. На него може да намерите както много информация, така и сериозни търговци. Освен тях има специализирани публични разпродажби и базари, в които може да се включите.

Нумизматиката в България като почти всяка по специфична дейност не е много ясно уредена по закон и това кара много хора да крият колекциите си. "В момента няма пълна яснота дали сте просто временен държател на монетите или сте техен собственик", обясни Иля Прокопов. Това възпира и нумизматите да застраховат монетите си, което е крайно наложително, тъй като лесно могат да станат обект на грабеж. Друг голям риск е възможността да попаднете на фалшификат - нещо, което при филателистите например е голяма рядкост.

Малки хартийки с голяма стойност

Друго интересно хоби, което с малко повече търпение може да се окаже много сполучлива дългосрочна инвестиция, е събирането на пощенски марки. За да се присъедините към филателистите, не ви е необходимо нищо повече от желание. Това е едно сравнително евтино занимание, като дори и едва няколко лева могат да ви свършат работа, за да дадете старт на колекцията си.

Когато става дума за покупка или продажба на марки, не бързайте да се втурвате направо в някой клон на "Български пощи". Това е предпочитано място за начинаещите колекционери, които правят първите си стъпки в тази област. Предлаганите от пощата екземпляри обикновено са от последните няколко години и са от по-масови тиражи, което и ги прави с не особено висока стойност.

Голям недостатък на пощенските марки е, че за разлика от монетите дори и лимитираните тиражи първоначално се продават на номинална стойност. Често е едва няколко стотинки. "Така, за да направите покупка с цел инвестиция, трябва да придобиете няколко стотин или дори няколко хиляди бройки, които след това трудно ще пласирате на пазара на много по-висока цена", обяснява Йордан Кочев, секретар на Съюза на българските филателисти. "Колкото по-рядко срещана е една марка, толкова цената й е по-висока. Така, ако се опитате да продадете голямо количество от определена серия, търсенето ще започне постепенно да се насища, а оттам цената бързо ще започне да пада", допълва той.

И тук, както при нумизматиката, а и при повечето колекционерски хобита основното място за търговия е интернет. Сред най-популярните сайтове са eBay и stampwants.com. Освен онлайн желаещите да купуват или продават могат да посещават организирани срещи на клубовете по филателия, каквито има във всеки по-голям град в страната. Средно един път месечно се организират и по-масови национални срещи.

Независимо че измамите с пощенски марки са много по-редки, отколкото тези с монети, никой не е застрахован срещу тях. Така че, когато купувате по-скъп екземпляр, е препоръчително да се посъветвате с експерти.

Инвестицията в марки и в монети е рискова като всяка друга алтернатива. Има обаче голяма вероятност тя да ви се отплати много по-добре, отколкото инвестиция на фондовата или стоковата борса, а ситуацията далеч не е така глобална и зависеща от толкова много фактори. Стига да имате желание да се занимавате с нещо подобно, наградата няма да закъснее - била тя дори само морална.

Източник: http://www.capital.bg/

Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg