сряда, 19 октомври 2011 г.

Какво представлява Нумизматиката като наука?

Нумизматика  е наука, изучаваща историята на монетите и платежните средства като цяло. Думата също означава и наука за монетите като исторически извори и пс това е помощна наука на историята и археологията.

Обект на нумизматиката са също и банкноти, ордени, медали и значки. Нумизматика се нарича също и колекционирането на монети като хоби, което пък е направило редките монети много скъпи и е превърнало нумизматиката в сериозен бизнес.

Нумизматика се нарича също и колекционирането на монети като форма на хоби. Колекционирането като хоби и търговията с монети са най-развити в САЩ и въпреки кратката история на Съединените щати, американските монети са особено ценни. Цените им в идеално качество варират от десетки хиляди долари до милиони в случай на голяма рядкост. Ценни и търсени са монетите сечени в Римската република и особено тези сечени по време на Римската империя, поради техната рядкост и многообразие. За историята на българските земи са важни както тези сечени в Рим, така и сечените във Византия и Европа през средновековието. В България наличието на много антични монети и черен пазар, е причина за иманярство, което унищожава важни археологични обекти.

В България все още нумизматиката не е достатъчно разпространена и българските монети могат да се намерят сравнително лесно и на добри цени. Най-редките български монети са сребърните монети от 1916 година, които са разпространени много малко като средство за плащане, а останалите са претопени. Ако тези монети бяха американски, щяха да струват не няколкостин долара, а няколкостотин хиляди. Затова нумизматиката и колекционирането на монети може да се превърне от хоби в доходна професия.

Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване „Хан Крум”

Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване „Хан Крум”. Монетата ще се продава на касите на БНБ за 84 лв. с ДДС.
Това е първата монета от новата серия на историческа тематика Средновековни български владетели”.
На лицевата страната на монетата са изобразени: фрагмент от миниатюра от Манасиевата хроника – хан Крум вдига наздравица със славянските владетели; емблемата на Българската народна банка с изписана върху лентата „1879” година; номиналната стойност „10 ЛЕВА” и годината на емисия „2011”. Околовръст по външния пръстен е изписан текстът „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”.
На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е изобразен фрагмент от миниатюра в Манасиевата хроника – хан Крум преследва ромеите. Околовръст по външния пръстен са изписани текстовете „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ” и „ХАН КРУМ”.
Художествения проект за монетата е Иван Тодоров и Елена Тодорова, а тиражът й е 5 000 броя.
Техническите параметри на възпоменателната монета са:
Емисия: 2011 г.
Номинална стойност: 10 лева
Метал, проба: Ag 925/1000 с нанесено частично позлатяване
Качество: мат-гланц, висше
Тегло: 23.33 г
Диаметър: 38.61 мм
Гурт: гладък

БНБ пуска сребърна монета от серията "Български занаяти"


Сребърна възпоменателна монета от серията "Българските занаяти" беше представена пред журналисти в сградата на Българската народна банка. Монетата е посветена на занаята килимарство и ще бъде пусната в обращение от 23 октомври, каза подуправителят на БНБ Цветан Манчев, цитиран от БТА.Монетата, която ще бъде с тираж 7000 броя, е с номинална стойност от 5 лева и от утре ще може да бъде купена във всички каси на БНБ на цена от 28 лв. Тя е изработена от сребро, проба 500/1000 и е с нанесено оцветяване, поясни главният касиер на БНБ Стефан Цветков.
На лицето на монетата е емблемата на БНБ с годината "1879", номиналната стойност на монетата "5 лева" и годината на емисия "2007", а на гърба й е изобразен мотив от български килим, оцветен в червено, жълто, кафяво и зелено. Всеки от цветовете е нанесен ръчно,посочи Цветков.Авторският колектив, изработил монетата – художниците Иван Тодоров и Пламен Джерманов, бе избран с конкурс, а за избора на цветния детайл се консултирахме с експерти, каза Цветан Манчев.Монетата "Килимарство" е втората от поредицата сребърни монети с нанесено оцветяване, тя следва тематиката и дизайна на първата монета от серията, която бе посветена на лозарството и винопроизводството и получи голямо одобрение от клиентите ни, каза още Манчев. source

вторник, 18 октомври 2011 г.

Първата монета от новата серия посветена на Българските народни приказки.

Първата монета от новата серия монети посветена на Българските народни приказки. Всяка монета е правена ръчно и е уникална сама по себе си. Повечето от монетите имат малки капки
 и подливания на оцветителните материали. Поздрави за автора за оригиналния дизайн.


Година на издаване:2011 
Серия:Български Народни Приказки 
Метал:Сребро 500/1000 
Тегло:23.33 грама (0.75 унции) 
Съдържание на Сребро: 11.67 грама (0.38 унции)
Обявен Тираж:6,000  
Деноминация:5 Лева 
Диаметър:38.61 мм 
Гурт:Гладък 
Автор:Васил Попов 
Лице:На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, номиналната стойност „5 ЛЕВА“ и годината на емисията „2011“.  
Гръб:На обратната страна на монетата е изобразено цветно композиционно решение на приказката „Косе Босе“. Околовръст е изписано „БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ“ и „КОСЕ БОСЕ“.  
Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg