сряда, 19 октомври 2011 г.

Какво представлява Нумизматиката като наука?

Нумизматика  е наука, изучаваща историята на монетите и платежните средства като цяло. Думата също означава и наука за монетите като исторически извори и пс това е помощна наука на историята и археологията.

Обект на нумизматиката са също и банкноти, ордени, медали и значки. Нумизматика се нарича също и колекционирането на монети като хоби, което пък е направило редките монети много скъпи и е превърнало нумизматиката в сериозен бизнес.

Нумизматика се нарича също и колекционирането на монети като форма на хоби. Колекционирането като хоби и търговията с монети са най-развити в САЩ и въпреки кратката история на Съединените щати, американските монети са особено ценни. Цените им в идеално качество варират от десетки хиляди долари до милиони в случай на голяма рядкост. Ценни и търсени са монетите сечени в Римската република и особено тези сечени по време на Римската империя, поради техната рядкост и многообразие. За историята на българските земи са важни както тези сечени в Рим, така и сечените във Византия и Европа през средновековието. В България наличието на много антични монети и черен пазар, е причина за иманярство, което унищожава важни археологични обекти.

В България все още нумизматиката не е достатъчно разпространена и българските монети могат да се намерят сравнително лесно и на добри цени. Най-редките български монети са сребърните монети от 1916 година, които са разпространени много малко като средство за плащане, а останалите са претопени. Ако тези монети бяха американски, щяха да струват не няколкостин долара, а няколкостотин хиляди. Затова нумизматиката и колекционирането на монети може да се превърне от хоби в доходна професия.

1 коментар:

Petya Filipova каза...

Здравей! :)

Ако случайно се интересуваш от нумизматиката, като хоби, мога да ти препоръчам прекрасен сайт за български монети. www.mint.bg - Монетен двор на България. Имат впечатляващ каталог от реплики на старобългарски монети и други колекции с разменни монети. Предлагат и други продукти, разбира се - печатли, ордени, плакети, почетни и отличителни знаци и много други. :) Няма да изброявам всичките - просто влез и виж, заслужава си.

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg