вторник, 1 декември 2009 г.

Инвестиционно злато и монети

"Трябва да изберете между вярата в естествената стабилност на златото и честността и интелигентността на членовете на правителството. С цялото ми уважение към тези господа ви съветвам, докато има капиталистическата система да гласувате за златото." Тези думи на Джордж Бърнард Шоу много точно описват статута на благородния метал като най-безопасната инвестиция във време на глобална икономическа криза и най-добрата защита срещу инфлация, валутни сривове и войни. Цитатът на Шоу не случайно е избран за мото и на естонската компания за търговия с инвестиционно злато Tavid. Тя отвори в България поредния си международен офис под името Tavex Gold & Exchange. Всеки желаещ вече може да закупи и най-вече да продава благородния метал на пазарни цени - нещо почти невъзможно досега в страната. Tavid e основана в Естония през 1991 г. (Tavex се казват всички международни офиси на компанията). Първоначално се занимава основно с валутни операции, а от 2004 г. навлиза и на пазара за инвестиционно злато, като започва да търгува с него по курс купува/продава подобно на валута. Tavid има свои клонове във Финландия, Латвия, Швеция, а вече и България. През 2008 г. обемът на продаденото злато от компанията е над 2 тона (виж графиката), което я прави най-голямата от този род в Северна Европа. За високото търсене през миналата година "помогна" най-вече глобалната криза, като данните показват, че пикът на продажбите е през октомври.
От лесно по-лесно Бизнес моделът на Tavid е създаден с цел да улесни максимално покупко-продажбата на златни монети и кюлчета от клиентите. Компанията има свои обекти в търговски центрове, наподобяващи валутни бюра, в които всеки желаещ може да бъде обслужен за минути в зависимост от транзакцията. Фирмата предлага и услуги като обмяна на валута, експресни преводи между държавите, в които фирмата има офиси, както и теглене на пари в брой и други финансови операции.За да се продава златото на нормални цени, е нужно постоянно да се следи курсът на борсата и да се изчисляват котировките. Трябват огромни капитали и достъп до монетни дворове, а Tavex поддържа дългогодишни отношения с големи производители като The Perth Mint, China Great Wall Coins Investments, PAMP Suisse и Valcambi. Според мениджърите в Tavex проблемът с този бизнес досега в България е, че с него са се занимавали компании, за които търговията със злато е странична дейност.
Крюгеранд или китайска панда за клиентът е важно да знае, че кюлчетата и монетите никога не струват колкото пазарната спот цена на борсата. За тях има допълнителни разходи като стойност на отливането и транспорт, които се слагат в продажната цена. "Реално разликата между цените на купува и продава е достатъчно малка, за да може да го купите като инвестиционен продукт или като продукт, чиято цел е да съхрани вашите средства. Винаги може да го продадете обратно на нас, като няма да загубите, защото цената на една запазена и ненаранена монета винаги е най-малко 3% над спот цените на борсата", казва Баклаян. Сред по-ликвидните продукти са най-търсените монети като австралийското злато, канадският кленов лист, китайската панда, южноафриканският крюгеранд и др. Всичките съдържат 1 унция злато и премията за тях на компанията е една съща и съща. След време някои от тях може да имат и нумизматична стойност. Но ако човек желае да инвестира, няма никакво значение каква монета е избрал. Колкото по-голяма е деноминацията, толкова по-ниска е премията на "Тавекс".

Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg