понеделник, 19 декември 2011 г.

Първата монета от новата серия монети посветена на Българските народни приказки

Първата монета от новата серия монети посветена на Българските народни приказки. Всяка монета е правена ръчно и е уникална сама по себе си. Повечето от монетите имат малки капки и подливания на оцветителните материали. Поздрави за автора за оригиналния дизайн.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, номиналната стойност „5 ЛЕВА“ и годината на емисията „2011“.

БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ
На обратната страна на монетата е изобразено цветно композиционно решение на приказката „Косе Босе“. Околовръст е изписано „БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ“ и „КОСЕ БОСЕ“.

Считано от 12 септември 2011 г., БНБ пуска сребърна възпоменателна монета с нанесено оцветяване „Косе Босе“ от серията „Български народни приказки“ със следното описание:

Технически параметри:

номинална стойност – 5 лева;
метал – сребро с проба 500/1000 с нанесено оцветяване;
тегло – 23.33 г;
диаметър – 38.61 мм;
гурт – гладък;
качество – мат-гланц, висше;
година на емисията – 2011;
тираж – 6000 броя.

Графични елементи:
Автор на художествения проект е Васил Попов.

Монетата е от серията "Български народни приказки" и ще се продава на касите на БНБ за 50 лв. с ДДС.
"Тази монета цели да събуди опознавателен и колекционерски интерес сред подрастващите чрез подбрана тема от приказките. Популярните и обичани български приказки са съхранили през вековете народната мъдрост. Възпитаването в морални ценности и норми може да бъде осъществявано и чрез събирането на монети, посветени на теми, свързани с хубавите и обичани български народни приказки. "Косе Босе" може да е добро начало на детска нумизматична колекция", пише в съобщението.

Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg