петък, 23 декември 2011 г.

Богородица Пътеводителка 999 златна монета 20 Лева

2011 Богородица Пътеводителка  монета гръб От 19 декември 2011 г. Българската народна банка ще продава на касите си златната възпоменателна монета "Богородица Пътеводителка". Монетата е част от серията "Българска иконография". На нея е представена реплика на двустранната икона "Св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка)", съхранявана от 1939 година в Националния църковен музей - София.

Лице: На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината "1879", изписана върху лентата. Околовръст са изписани "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА" , номиналната стойност "20 ЛЕВА" и годината на емисия "2011".   Гръб:    На обратната страна на монетата е изобразен фрагмент от созополската икона "Св. Богородица Одигитрия" от църквата "Св. Йоан Богослов" и надпис "СВ. БОГОРОДИЦА ПЪТЕВОДИТЕЛКА".

Гръб: На обратната страна на монетата е изобразен фрагмент от созополската икона "Св. Богородица Одигитрия" от църквата "Св. Йоан Богослов" и надпис "СВ. БОГОРОДИЦА ПЪТЕВОДИТЕЛКА".

Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg