понеделник, 19 декември 2011 г.

Сребърна възпоменателна монета „Манастирът Зограф”

От 21 март 2011 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Манастирът Зограф”, съобщиха от пресцентъра на банката.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ
Номинална стойност: 10 лева
Метал: сребро, проба 925/1000
Емисия 2011 г.d
Качество: мат-гланц, висше
Тегло: 23.33 г
Диаметър: 38.61 мм
Гурт: гладък
Тираж: 6000 броя

Монетата ще се продава на касите на БНБ за 66 лв. с ДДС.


2011 - Манастирът Зограф .925 Сребърна монета гръб - Български църкви и манастири

На лицевата страна на монетата в лявата половина е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879”, изписана върху лентата. Под емблемата е номиналната стойност на монетата „10 ЛЕВА”, а до разделителната линия е изписана годината на емисия „2011”. В полукръг има надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”. В дясната половина е изобразена икона на Св. Георги Зограф, съхранявана в Зографския манастир в Света гора – Атон.

2011 - Манастирът Зограф .925 Сребърна монета лице - Български църкви и манастири

На обратната страна на монетата е изобразена старинна гравюра от ХІХ век, изобразяваща сградата на манастира „Св. Георги Зограф”, над която има надпис в полукръг „МАНАСТИР „СВ. ГЕОРГИ ЗОГРАФ”.



Монетата е с тираж 6 хил. броя.

Автори на художествения проект са Иван Тодоров и Тодор Тодоров.
Намираме монетата ‘Манастирът Зограф’ за оригинална и различна от повечето други наскор издадени Български монети. Особено красиво е лицето на монетата, където в допълнение на традиционните символи на БНБ този път е добавено едно истински майсторско изображение на иконата Св. Георги Зограф. Нашите комплименти за авторите Иван Тодоров и Тодор Тодоров! Красиво допълнение за всяка колекция. source

С цена от 66 лева предполагаме, че това ще е последната 'по-евтина' Българска сребърна монета и следващите издания през тази и следващата година ще се появят на по-висока цена.

Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg