неделя, 20 януари 2008 г.

Ценните долари емисия 1922г.

Обикновено цената на ценните американски долари е поне двойна на тази, която е отбелязана по ъгълчетата й, особено на по-малките купюри. Сред “най-често” срещаните, но само сред ценителите, са банкнотите от 2 долара. Много скъп е и металният един долар, но пък него никой не го продава, тъй като е най-рядък в България от американските пари. За него пазаренето е в пъти повече от реалната му цена.Доста по-скъпи са други 100-доларови банкноти, но с червен или син печат върху тях. Техният дизайн е доста по-различен от обикновените 100 долара.

Със син печат са книжните пари на САЩ, които имат най-висока пазарна цена, тъй като са печатани през 1922 година и са останали в крайно лимитирани количества в целия свят. Броят на стодоларовите банкноти, които са с червен печат, са в по-голямо количество от печатаните през 1922-а, защото годината им на пускане в обръщение е 1966. Реализираната печалба от такива редки банкноти обаче може да надхвърли 100 – 150%, но това зависи от състоянието на банкнотата – дали е позахабена или по-запазена, липсват ли части от нея или е цяла, с петна ли е или е чиста.

Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg