неделя, 27 януари 2008 г.

Най-скъпата и тежка златна монета в света

Уникална златна монета с тегло 100 кг и номинал 1.000.000 канадски долара пусна през 2007 Кралският канадски монетен двор. За първи път в световната история е изсечена монета от чисто злато с проба 99999.На лицевата страна на монетата, както и на всички канадски монети, може да се види кралицата на Великобритания Елизабет Втора, пресъздадена от известния канадски скулптор Сюзан Блант, а на обратната страна - кленова клонка с три листа, дело на старшия гравьор на монетния двор Стен Уитън. Главният управител на Кралския канадски монетен двор Иън Бенет отбеляза, че създаването на монетата, която е уникална по качеството на изпълнението и по номинал, дава възможност на Канада да изпревари конкурентите си. Ако след 1979 г. златната монета "Кленов лист" засенчи по популярност южноафриканския крюгерант, то сега голяма част от пазара на златни монети е завзета от китайски "панди", австралийски "самородни късове" и американските "бъфало".
Новата 100-килограмова монета "Златен кленов лист" ще се използва основно за рекламни цели в страната и в чужбина на събития, свързани с търговията с редки метали.

Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg