сряда, 20 февруари 2008 г.

БНБ пуска монета по случай 130 години от Освобождението на България

Номиналната стойност на монетата е 10 лева, тиражът й е 10 хил. броя, теглото й е 23,33 г, а диаметърът 38,61 мм.На лицевата страната на монетата във вътрешния кръг е изобразена емблемата на БНБ с годината 1879, изписана върху лентата. Околовръст по външния пръстен са изписани: "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА", номиналната стойност и годината на емисия "2008".

На обратната страна във вътрешния кръг са изобразени две фигури: на руски воин и български опълченец от паметника на връх Шипка, които символизират преклонението пред загиналите в Руско-турската освободителна война, а над тях е изписана годината "1878". Околовръст по външния пръстен е изписан текстът "130 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО" и е изобразен венец с надпис върху лентата "ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ". Цената, на която монетата ще бъде продавана на касите на БНБ, е 44 лева (с ДДС).

Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg