петък, 8 февруари 2008 г.

2008 - година на мишката

В чест на Новата година по източния календар, която настъпва на 18 февруари 2008 г., Първа инвестиционна банка предлага на своите клиенти нова монета от 1 унция сребро, проба 999. Тя е изработена по модерни технологии в Новозеландския монетен двор и е с многоцветно изображение на мишка-покровител на започващата година. Монетата се продава в луксозна кутия и е придружена със сертификат.Мишката е първото животно от китайския лунен календар, спътник на бога на щастието и символ на успеха.

Легендата гласи, че когато се създавала небесната хармония, Върховният бог наредил на дванайсетте зодиакални животни да преплуват пълноводна река. В реда, по който пристигали, той им давал място в зодиакалния цикъл. Най-бързо плувал силният Бивол. Мишката усетила, че няма да може да изпревари останалите и проявила присъщата си хитрост - качила се на гърба на Бивола, а когато наближили брега, скочила през главата му и първа стъпила на сушата.Затова тя е първото от дванайсетте зодиакални животни, а Биволът е патрон едва на следващата година от лунния календар. Китайците вярват, че къща без мишки е бедна и нещастна и че през новата година всеки трябва да притежава сребърна монета, за да привлича късмета. Смисълът на това поверие се засилва и от традицията през високосна година, каквато е 2008-ма, да се носи, купува и подарява нещо сребърно.


Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg