вторник, 26 февруари 2008 г.

Монета от 2 евро излиза с рисунка на праисторически човек

Примитивна рисунка на праисторически човек е избрана от европейските граждани за новата монета от 2 евро, която ще бъде пусната през 2009 година. С нея ще се отбележи 10-ата годишнина от създаването на единната европейска валута, съобщи Европейската комисия.Европейците бяха призовани да избират по интернет между пет мотива. От участвалите в допитването 141 675 души над 41 процента са предпочели рисунката, създадена от Георгеос Стаматополос, скулптор в гръцката централна банка.
Близо 90 милиона монети с този мотив ще бъдат пуснати от всички държави членки от еврозоната от началото на януари 2009 година. Обикновено евромонетите имат различен дизайн във всяка страна.Една обща монета бе изсечена за първи път през 2007 година по случай 50-ата годишнина на Римския договор, припомня Франс прес.

Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg