четвъртък, 28 февруари 2008 г.

Паметна монета с лика на Бенедикт ХVІ и логото на Сидни 2008 в Австралия

Монетният двор на Пърт пусна на 2 януари 2008 г. серия монети с ограничен тираж, посветена на Световната младежка среща през 2008 г. в Сидни, в чест на първото апостолическо посещение на Бенедикт ХVІ в Австралия. Серията включва два одобрени от Светия Престол образци - една златна и една сребърна монета, всяка по една унция. На монетата е изобразен Светия Отец, логото на Световната младежка среща в Сидни и надписът "World Youth Day Sidney 2008" на обратната страна.

Монетите, емитирани по официален обменен курс, са общо - 1000 златни и 25 хиляди сребърни."Това е първият случай, в който Светият Отец се изобразява на монета по австралийски официален курс" - пояснява Рон Кари, директор-продажби и маркентинг към Монетния двор на Пърт. Стойността на златната монета е 1750 австралийски долара, а за сребърната монета необходимата сума е 89,50 австралийски долара.

Няма коментари:

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg