четвъртък, 31 януари 2008 г.

Комплект сребърни монети от филма Шерлок Холмс

Серия сребарни монети посветена на големият филм Шерлок Холмс сниман през 1980 година пуснаха от монетният двор в Нова Зеландия. На монетите са изобразени изпълняващите главни роли в филма ,а на обратната страна кралица Елизабет.




Комплекта е от четири монети всичките сребърни с проба 999 , теглото на всяка монета е 31.1 грама, номиналната стойност 2 новозеландски долара и тираж от 8000 комплекта.



Две уникални колекции от ретро коли и птици от островите Фиджи

Двете колекции са от по 4 монети с цветно изображение. Едната от колекциите изобразява 4 от най-красивите спортни автомобили от 30-те години. Това е най-забележителното и най-бурното десетилетие от сагата на автомобила. Това са Auburn 851 и Bugatti Type 57SC Atlantic от 1935 г., Packard 734 Boattail от 1930 г. и Duesenberg SSJ от 1936 г.

Другата монетна серия птици от островите Фиджи представя 4 от най-красивите птици на островите Фиджи в тяхната естествена среда. Върху монетите са изобразени оръличесто лори, синеглав ширококлюн островен дрозд и беловрато рибарче.
Върху лицевата страна на монетите, изработени от чисто сребро проба 999, е изобразен бюст на кралица Елизабет ІІ. Маркиран е и номиналът на монетите от 2 новозеландски долара.


понеделник, 28 януари 2008 г.

Монета от един долар с вграден чип

Планът на администрацията на Джордж Буш е да постави пасивен RFID чип във фиксиран процент еднодоларови монети.Такива чипове се използват в супермаркетите за индикация на стоките на изхода.Сигналът от тях може да се проследи на разстояние до три метра.Устройства за засичането му ще бъде поставен в машини за купуване на храна и напитки, за да се провери колко хора ще използват монетите с номинал един долар.Държавната хазна иска да популяризира по-големи номинали на монети, за да спести от разходите за печатането на 6,5 милиарда книжни долара годишно, които са в обръщение средно по 18 месеца.Американското правителство ще направи експеримент с новата технология, за да разбере дали тя е подходяща и за по-големи стойности.

неделя, 27 януари 2008 г.

Най-скъпата и тежка златна монета в света

Уникална златна монета с тегло 100 кг и номинал 1.000.000 канадски долара пусна през 2007 Кралският канадски монетен двор. За първи път в световната история е изсечена монета от чисто злато с проба 99999.На лицевата страна на монетата, както и на всички канадски монети, може да се види кралицата на Великобритания Елизабет Втора, пресъздадена от известния канадски скулптор Сюзан Блант, а на обратната страна - кленова клонка с три листа, дело на старшия гравьор на монетния двор Стен Уитън. Главният управител на Кралския канадски монетен двор Иън Бенет отбеляза, че създаването на монетата, която е уникална по качеството на изпълнението и по номинал, дава възможност на Канада да изпревари конкурентите си. Ако след 1979 г. златната монета "Кленов лист" засенчи по популярност южноафриканския крюгерант, то сега голяма част от пазара на златни монети е завзета от китайски "панди", австралийски "самородни късове" и американските "бъфало".
Новата 100-килограмова монета "Златен кленов лист" ще се използва основно за рекламни цели в страната и в чужбина на събития, свързани с търговията с редки метали.

петък, 25 януари 2008 г.

Български евро-монети

България успя да се пребори и да запази изписването на евро на кирилица.
Историята на думата "евро" е свързана с сумата "екю" - защото и двете думи назовават общата европейска парична единица.Лицевата страна на монетите, проектирана от белгийския компютърен специалист Лу Луекс, е обща. Тя представлява общо за всички монети "европейско лице", съдържащо карта на Европейския съюз на фона на траверси, на която са закачени звездите на флага на ЕС. Другата страна на монетите се избира от всяка страна-членка. Окончателното решение за дизайна на монетите е взето от Европейския съвет в Амстердам през юни 1997 г.

Пред България изниква сложният въпрос какво изображение да се сложи на българските евро-монети.
Нашата страна защитава тезата, че правилото изписване е “евро”, както е записано в българската версия на Договора за присъединяване.Евромонетите са осем - 2 евро, 1 евро, 50 цента, 20 цента, 10 цента, 5 цента, 2 цента и 1 цент.





вторник, 22 януари 2008 г.

Голямата мистерия долари показват атентатите от 11 септември 2001 г.

Атентатите от 11 септември 2001 г



Първите Български пари

В първите години след Освобождението България няма своя национална парична единица. Наред с останалите в страната златни турски лири, сребърни меджидии, бешлици, алталъци и други в обръщение се срещат и унгарски мангъри, австрийски фиорини, германски талери и марки, холандски, датски и шведски риксдалери и множество сребърни руски рубли, влезли в страната по време на Освободителната война. За да се спре този хаос в паричното обръщение на новата държава, е нужно създаване на национална банка и собствена парична единица.За рождена дата на Българската народна банка можем да считаме 25 януари 1879 г., когато е подписан и утвърден от княз Дондуков – Корсаков нейният първи устав. Според устава капиталът на банката ще бъде 2 000 000 франка, внесени от държавата, като се предвижда този капитал да бъде върнат при евентуалното му четирикратно увеличение в резултат на дейността на банката.Официалното откриване на банката е на 23 май 1879 г. и на него присъстват княз Дондуков – Корсаков и членовете на неговия Съвет за управление.

По искане на княз Дондуков–Корсаков за пощенските нужди на Временното правителство, в Русия се отпечатват и първите български пощенски марки, чиито стойности също са означени във франкове и сантими. Дори се отсичат и първите пробни български монети от 10 сантима – медни, и от 1 франк – сребърни. На гърба на монетите е отсечен все още неприетият герб на България.
Почти година след тази дата на 4 юни 1880 г. влиза в сила ,,Закон за правото на резане монети в Княжеството”. Най-сетне се ражда националната ни парична единица – левът, разделен на 100 стотинки. Този закон е приет от Второто обикновенно народно събрание. При обсъжданията за наименованието на паричната ни единица е имало някои спорове, но името лев(лъв) е одобрено с мнозинство. По-голям спор се е разгорял около това, дали да бъдат ,,стотинки”, ,,сантими”, ,,сотници” или други. Все пак спорът приключва и се избира името ,,,стотинки”. Отсечените медни монети са на обща стойност 2 100 000 лева, а именно: 15 000 000 къса по 10 стотинки, 10 000 000 къса по 5 стотинки и 5 000 000 къса по 2 стотинки.


понеделник, 21 януари 2008 г.

Ценни екземпляри

Все по-малко са българите, които не са виждали доларова банкнота, независимо какъв копюр – 1, 10, 20, 50 или 100$. Но затова пък са единици нашенците, пък и чуждоземците, успяли да зърнат, а какво остава да подържат в ръцете си някои от най-редките и ценни екземпляри на американските пари от 500$, 1.000$, 5.000$, 10.000$, 100.000$ и 1000.000$.





неделя, 20 януари 2008 г.

Ценните долари емисия 1922г.

Обикновено цената на ценните американски долари е поне двойна на тази, която е отбелязана по ъгълчетата й, особено на по-малките купюри. Сред “най-често” срещаните, но само сред ценителите, са банкнотите от 2 долара. Много скъп е и металният един долар, но пък него никой не го продава, тъй като е най-рядък в България от американските пари. За него пазаренето е в пъти повече от реалната му цена.Доста по-скъпи са други 100-доларови банкноти, но с червен или син печат върху тях. Техният дизайн е доста по-различен от обикновените 100 долара.

Със син печат са книжните пари на САЩ, които имат най-висока пазарна цена, тъй като са печатани през 1922 година и са останали в крайно лимитирани количества в целия свят. Броят на стодоларовите банкноти, които са с червен печат, са в по-голямо количество от печатаните през 1922-а, защото годината им на пускане в обръщение е 1966. Реализираната печалба от такива редки банкноти обаче може да надхвърли 100 – 150%, но това зависи от състоянието на банкнотата – дали е позахабена или по-запазена, липсват ли части от нея или е цяла, с петна ли е или е чиста.

50 стотинки ментета излизат всеки месец


Всеки месец излизат нови "емисии" ментета. По приблизителна оценка на Левент Чакър, президент на фирмата "Оварас", всеки ден в автоматите за закуски, напитки и други стоки влизат ментета на обща стойност около 200 лева. Това прави годишен "оборот" от 73 000 лева. Само "Оварас" е внесла вече над 3000 автомата. Дневно в машините у нас влизат средно 150 хиляди лева полето за действие на фалшификаторите е широко. Въпреки това досега не е заловен нито един от тях.

В момента у нас се срещат два вида фалшиви монети: сечени и отлети. Сечените ментета са в обращение от ноември 2000 г., когато първите образци фалшиви 50 стотинки бяха хванати от БНБ. Фалшификатите са много качествени, отличават се само по назъбения кант от двете страни на монетата. При оригинала кантовете са гладки. Говори се, че отливките се продават от производителя на една трета от номинала. България трябва да бъде вписана в Книгата на Гинес за фалшифицирането на пари - правят се ментета и на монетите от 20 стотинки, което според специалистите от БНБ е рекордно нисък номинал.




събота, 19 януари 2008 г.

Банкнотите В България От 1885г. До Днес


Година Място на отпечатване

1885- Санкт Петербург Русия, 1890-"Bradbury&Wilkinson" Лондон Великобритания,
1899- "Bradbury&Wilkinson" Лондон Великобритания, 1903- "Орлов" Санкт Петербург Русия, 1916- Берлин Германия, 1917- Лайпциг Германия, 1920- Лондон Великобритания, 1922- Ню Йорк САЩ,
1924- Държавна печатница България, 1925- "Bradbury&Wilkinson" Лондон Великобритания, 1929- "Tomas de la rue" Лондон Великобритания, 1938-1943- Берлин Германия,
1945- СССР, 1948- Държавна печатница България, 1951-1990- СССР, 1991- Печатница за ценни книжа Лайпциг Германия, 1993-1997- "Giesecke&Devrient" Германия, 1999- Печатница на БНБ България.


БНБ пуска сребърната монета „Пегас от Вазово”


Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета "Пегас от Вазово" с нанесено частично позлатяване. Монетата е третата от серията "Съкровищата на България".


Монетата е с номинална стойност 10 лева и е с тираж 10 000 броя. Цената, на която монетата ще се продава на касите на БНБ, е 54 лева с ДДС.
На лицевата страната на монетата стои емблемата на БНБ с годината 1879-а, изписана върху лентата, както и номиналната стойност "10 лева". Околовръст са изписани "Българска Народна Банка" и годината на емисията "2007".
На обратната страна е изобразен златен пегас, открит в землището на разградското село Вазово, а околовръст върху външния ринг - надпис "Съкровищата на България - Вазово".

петък, 18 януари 2008 г.

Най-разпространените фалшиви монети



Общо 211 100 подправени евромонети са изтеглени през 2007 г. от обращение, съобщиха от Европейската комисия.


Това е ръст от 29 на сто в сравнение с предходната година, но в същото време се забавя увеличението, което бе 63 на сто за 2006 г. спрямо предишния период. Фалшивите евромонети все още са изключително малко в сравнение с общия обем от 75 млрд. метални пари, използвани във финансовата система. В същото време от ЕК казват, че иззетият брой е по-нисък от фалшифицираните монети в страните от общността преди въвеждането на еврото.Общо около 585 хил. фалшиви евромонети са били изтеглени от пазара откакто бе пусната общата европейска валута в обращение през 2002 г. През миналата година компетентните национални органи са унищожили още две нелегални секачници на пари в Италия и Испания, с което общия брой на разкритите незаконни "монетни дворове" от въвеждането на еврото става 14.





Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg