четвъртък, 28 февруари 2008 г.

Паметна монета с лика на Бенедикт ХVІ и логото на Сидни 2008 в Австралия

Монетният двор на Пърт пусна на 2 януари 2008 г. серия монети с ограничен тираж, посветена на Световната младежка среща през 2008 г. в Сидни, в чест на първото апостолическо посещение на Бенедикт ХVІ в Австралия. Серията включва два одобрени от Светия Престол образци - една златна и една сребърна монета, всяка по една унция. На монетата е изобразен Светия Отец, логото на Световната младежка среща в Сидни и надписът "World Youth Day Sidney 2008" на обратната страна.

Монетите, емитирани по официален обменен курс, са общо - 1000 златни и 25 хиляди сребърни."Това е първият случай, в който Светият Отец се изобразява на монета по австралийски официален курс" - пояснява Рон Кари, директор-продажби и маркентинг към Монетния двор на Пърт. Стойността на златната монета е 1750 австралийски долара, а за сребърната монета необходимата сума е 89,50 австралийски долара.

Програмата на БНБ за 2008 година


вторник, 26 февруари 2008 г.

Монета от 2 евро излиза с рисунка на праисторически човек

Примитивна рисунка на праисторически човек е избрана от европейските граждани за новата монета от 2 евро, която ще бъде пусната през 2009 година. С нея ще се отбележи 10-ата годишнина от създаването на единната европейска валута, съобщи Европейската комисия.Европейците бяха призовани да избират по интернет между пет мотива. От участвалите в допитването 141 675 души над 41 процента са предпочели рисунката, създадена от Георгеос Стаматополос, скулптор в гръцката централна банка.
Близо 90 милиона монети с този мотив ще бъдат пуснати от всички държави членки от еврозоната от началото на януари 2009 година. Обикновено евромонетите имат различен дизайн във всяка страна.Една обща монета бе изсечена за първи път през 2007 година по случай 50-ата годишнина на Римския договор, припомня Франс прес.

петък, 22 февруари 2008 г.

Уникален подарък за 1 март

Монетата е направена през 2005 година но все още се намира лесно и цената и е около 40 лева.На лицевата и страна е изобразена емблемата на БНБ с година 1879, изписана върху лентата и надпис "Българска народна банка", номиналната стойност и годината на емисията - "2005". На гърба е изобразена мартеница и надпис "Честита Баба Марта" Всяка от тях е оцветена с ръчно полагане на боите след отсичането и последваща термична обработка при температура около 120 градуса.Тираж - 10,000 броя.С тази серия монети Българската народна банка успя да обедини любопитството към новото с традицията да се подарява монета при определен повод и така да подбуди към колекциониране повече хора .

Първата Българска възпоменателна банкнота

На лицевата страна на банкнотата е изобразена символика на БНБ: стилизирани елементи от сградата на БНБ, емблемата на БНБ и други многоцветни фонови мрежи с подходяща структура, винетки, розетки, аналогични на банкнотите от първите емисии на БНБ.

На обратната страна на банкнотата е поместена реплика на първата българска банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 1885 г., запазената стара сграда на БНБ, скулптурно изображение на седнала женска фигура, използвано при банкнотите от 1 и 2 лева, емисия 1920 г., и държавният герб на Княжество България.
Номинална стойност - 20 лева ,размери - 134 х 74 мм ,основен цвят – лилав ,хартия - тонирана в бледолилаво тираж на банкнотата - 250 000 броя

четвъртък, 21 февруари 2008 г.

Монета с въглен от Титаник

С вграден истински въглен от кораба Титаник, изваден при експедиция през 2000г.

Номинална стойност 10 долара 2005 Метал, проба Ag 925 Качество мат-гланц Тегло 25 г Диаметър 30 х 45 мм Ограничен Тираж : 5000.



сряда, 20 февруари 2008 г.

БНБ пуска монета по случай 130 години от Освобождението на България

Номиналната стойност на монетата е 10 лева, тиражът й е 10 хил. броя, теглото й е 23,33 г, а диаметърът 38,61 мм.На лицевата страната на монетата във вътрешния кръг е изобразена емблемата на БНБ с годината 1879, изписана върху лентата. Околовръст по външния пръстен са изписани: "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА", номиналната стойност и годината на емисия "2008".

На обратната страна във вътрешния кръг са изобразени две фигури: на руски воин и български опълченец от паметника на връх Шипка, които символизират преклонението пред загиналите в Руско-турската освободителна война, а над тях е изписана годината "1878". Околовръст по външния пръстен е изписан текстът "130 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО" и е изобразен венец с надпис върху лентата "ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ". Цената, на която монетата ще бъде продавана на касите на БНБ, е 44 лева (с ДДС).

неделя, 17 февруари 2008 г.

Гражданите на ЕС избират дизайна на нова монета от 2 евро чрез гласуване

На 1 януари 2009 г. ще се навършат 10 години от началото на третия етап на Икономическия и паричен съюз (ИПС) и създаването на еврото. По този повод в началото на 2009 г. от всички държави-членки от еврозоната в обращение ще бъде пусната нова монета от 2 евро. За първи път досега художественото оформление на новата евро монета ще бъде избрано единствено от гражданите на ЕС и от живеещите в него, посредством гласуване на специална интернет страница, създадена за тази цел. Гласувалите ще участват в лотария, като един от тях ще спечели комплект от колекционерски евро монети с висока стойност.



петък, 8 февруари 2008 г.

2008 - година на мишката

В чест на Новата година по източния календар, която настъпва на 18 февруари 2008 г., Първа инвестиционна банка предлага на своите клиенти нова монета от 1 унция сребро, проба 999. Тя е изработена по модерни технологии в Новозеландския монетен двор и е с многоцветно изображение на мишка-покровител на започващата година. Монетата се продава в луксозна кутия и е придружена със сертификат.Мишката е първото животно от китайския лунен календар, спътник на бога на щастието и символ на успеха.

Легендата гласи, че когато се създавала небесната хармония, Върховният бог наредил на дванайсетте зодиакални животни да преплуват пълноводна река. В реда, по който пристигали, той им давал място в зодиакалния цикъл. Най-бързо плувал силният Бивол. Мишката усетила, че няма да може да изпревари останалите и проявила присъщата си хитрост - качила се на гърба на Бивола, а когато наближили брега, скочила през главата му и първа стъпила на сушата.Затова тя е първото от дванайсетте зодиакални животни, а Биволът е патрон едва на следващата година от лунния календар. Китайците вярват, че къща без мишки е бедна и нещастна и че през новата година всеки трябва да притежава сребърна монета, за да привлича късмета. Смисълът на това поверие се засилва и от традицията през високосна година, каквато е 2008-ма, да се носи, купува и подарява нещо сребърно.


четвъртък, 7 февруари 2008 г.

Прилика между известни личности и различни банкноти

Ben-BernankeJohn-KennedyElvisGeorge-W-BushKenny-RogersPhyllis-Diller Abraham-LincolnMarilyn-MansonKeira-KnightlyBin-LadenScary-SpiceCount-Dooku











сряда, 6 февруари 2008 г.

Страхотна монета за Свети Валентин

Влюбени лебеди красят монета, посветена на празника на влюбените Св. Валентин. Монетата се предлага от Пъpва инвестиционна банка и струва 75 лв. Тя е дело на новозеландския монетен двор и тиражът й е едва 16 хил. броя. Паричката се предлага в сребриста кутия с формата на сърце, украсена с цирконий. Номиналната й стойност се равнява на 2 новозеландски долара и може да се използва като финансово средство на островите Кук. Тя е от 1 унция сребро, проба 999.

В България са внесени само 2500 броя.

вторник, 5 февруари 2008 г.

понеделник, 4 февруари 2008 г.

Прилика между филмови звезди и различни банкноти

Brad-PittDr-EvilMr-BeanJulia-Roberts

Leto-Jared

Hugh-Laurie
Ben-StillerBrad-Pitt
George-Clooney
Jack-Nicholson
George-Lucas

Josh-DuhameLindsay-Lohan
Steve-McQueen Jack-Sparrow





Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg