неделя, 20 януари 2008 г.

50 стотинки ментета излизат всеки месец


Всеки месец излизат нови "емисии" ментета. По приблизителна оценка на Левент Чакър, президент на фирмата "Оварас", всеки ден в автоматите за закуски, напитки и други стоки влизат ментета на обща стойност около 200 лева. Това прави годишен "оборот" от 73 000 лева. Само "Оварас" е внесла вече над 3000 автомата. Дневно в машините у нас влизат средно 150 хиляди лева полето за действие на фалшификаторите е широко. Въпреки това досега не е заловен нито един от тях.

В момента у нас се срещат два вида фалшиви монети: сечени и отлети. Сечените ментета са в обращение от ноември 2000 г., когато първите образци фалшиви 50 стотинки бяха хванати от БНБ. Фалшификатите са много качествени, отличават се само по назъбения кант от двете страни на монетата. При оригинала кантовете са гладки. Говори се, че отливките се продават от производителя на една трета от номинала. България трябва да бъде вписана в Книгата на Гинес за фалшифицирането на пари - правят се ментета и на монетите от 20 стотинки, което според специалистите от БНБ е рекордно нисък номинал.




2 коментара:

MARFI каза...

Пич супер си, вчера писах коментар и днес писа за това, евала!

MARFI каза...

А има хванати и съсипани от бой по провинцията.

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg