петък, 25 януари 2008 г.

Български евро-монети

България успя да се пребори и да запази изписването на евро на кирилица.
Историята на думата "евро" е свързана с сумата "екю" - защото и двете думи назовават общата европейска парична единица.Лицевата страна на монетите, проектирана от белгийския компютърен специалист Лу Луекс, е обща. Тя представлява общо за всички монети "европейско лице", съдържащо карта на Европейския съюз на фона на траверси, на която са закачени звездите на флага на ЕС. Другата страна на монетите се избира от всяка страна-членка. Окончателното решение за дизайна на монетите е взето от Европейския съвет в Амстердам през юни 1997 г.

Пред България изниква сложният въпрос какво изображение да се сложи на българските евро-монети.
Нашата страна защитава тезата, че правилото изписване е “евро”, както е записано в българската версия на Договора за присъединяване.Евромонетите са осем - 2 евро, 1 евро, 50 цента, 20 цента, 10 цента, 5 цента, 2 цента и 1 цент.





2 коментара:

MARFI каза...

Интересно...

Velina каза...

E kak? Niama li proekt s trakiiski motivi? Az puk misleh, che edin ot proektite e s trakiiskata vladetelka. Sushtoto izborazhenie, kakvoto ima na iubileina moneta na BNB or 2005-ta godina.

Здравейте на всички колекционери и нумизмати също така и начинаещи в бранша по въпроси свързани със всякакви стари и нови интересни монети и банкноти не се колебайте да се свържите с мен: galin_kamburov@abv.bg